top of page
Bilyana Savova

За първи път имам истински работещ план / Виктория Радославова за 8for8



За преживяването 8for8 пиша със закъснение, но с все така силна признателност за споделеността и привилегията да ти се “случи” човек като Биляна. Забавянето обаче ми дава възможност да пиша от позицията на вече приложено, преживяно и изпитано.

Още в началото на този изключително осмислящ ден, Биляна ни сподели за работата, която е извършила преди тежката си сърдечна операция и за спокойствието, което това ѝ е осигурило в най-страшния миг, когато живота ѝ е бил изложен пред неизвестното. Припознах това, защото ми предстоеше посещение в специализирана клиника за ендометриоза в Букурещ. Като човек, който съжителства болезнено с нелечимо заболяване от вече 8 години, трудно се доверявам на съвети от непознати хора, защото в огромна част от случаите се чувствам напълно неразбрана. Още след първите думи на Биляна я усетих близка, сякаш приятел от дълги години и въпреки, че прекарах 8 часа в пълно мълчание, имах усещането, че тя чува всичко важно за мен и ми отговаря.

Житейския опит на Биляна, смиреността, мъдростта и осъзнатостта ѝ са безспорни и съм благодарна, че човек като нея избира да посвещава времето си, за да лекува. Така разбирам времето с нея - лек за неспокойната и измъчена човешка душа, която е изпаданала в свое собствено болестно състояние на страх, тревога и мрак. Тези 8 часа са посветени на сдобряването ни с нашия вътрешен свят и намирането на съвсем конкретни и простички решения за цялото напрежение и тревога, което съпътства дните ни.

Окриляващо е да откриеш път към себе си и към онези кътчета на душата, в които се крият различни копнежи, радости и запаси от хубави емоции, вяра и любов. Тези кътчета остават безгласни пред силните викове на разочарованията ни, неспокойството, болката и всички останали негативни емоции, които подсилваме без да го осъзнаваме.

И преди съм чела много за различни холистични практики, за медитация и йога, но никога досега не съм имала толкова ясно разбиране и толкова различни опции какво мога да свърша като душевен труд за себе си, ако не разполагам с много свободно време. Биляна притежава умението да предава всичко научено, така че да го приемаш с лекота и разбиране. Дори човек да не боледува от физическо заболяване, голяма част от нас имат нужда от тази душевна хигиена, която тя прави толкова достъпна и разбираема.

Благодарна съм за различните възможности за практика, които наистина те лишават от оправдание, защото за постижими, дори за най-заетите и най- работещите хора. Благодарна съм за деликатното отваряне на вратата към осъзнаването. Аз избрах буквално две практики, които си обещах да спазвам всеки ден до посещението ми в клиниката и подходих с цялата дисциплина, на която съм способна, за да ги спазвам. Върнах се от Букурещ с потвърждение за напредналото състояние на ендометриозата и множеството усложнения в тялото ми. Върнах се обаче и със спокойствие и вяра, които не ме изоставиха и докато бях там. В апарата за ядрено-магнитен резонанс дори успях да медитирам и да осигуря на тялото си пълно спокойствие. Излизайки от клиниката изпитвах страх от предстоящето, но този страх не преобладаваше над всички емоции, а се съвместяваше с чувството за благодарност. Подарих си разходка из Букурещ, прекарах чудесен ден с близък мой човек и осъзнах колко огромна е разликата, след малкото положени усилия да си по-свързан със себе си. В онзи момент усетих най-силно резултата от програмата 8for8, защото реагирах по съвсем нов за мен начин, различен от всичко досега.


Последните години тялото ми ставаше все по-подвластно на болестта, на нестихващия страх от невидимото заболяване, което ме измъчваше и приковаваше на легло. За първи път чувствам, че имам истински и работещ план. Знам какво мога да свърша, за да поддържам връзката ми със самата себе си чиста и осъзната.

Признателна съм ти, Биляна, че ме научи да лекувам душата си, защото в момента за тялото ми ще се погрижи медицината. Благодаря ти, че ме научи да чувам себе си и собствения си глас по-ясно. Благодаря ти, че си отворила душата си за всички неспокойни и търсещи души около теб!

Благодаря ти, Биляна! Бъди здрава! Бъди и не спирай!


вижте повече от блога на Вики ТУК

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page